Miód pitny

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których dań.

Wino różowe

Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.

bag in box

Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara reguła mówi, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.