Świetna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich wariantów, jakie daje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. włoska restauracja w centrum Krakowa Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film