Zwykło się twierdzić, że jeśli dobra kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
kawa w ziarnach arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma totalnie przeróżne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są nadzwyczaj pokrewne, to jednakże się różnią.
kawa arabica z Salwadoru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok i uwielbia ciepło, wobec tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją łączyć z aromatami, w następstwie tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać całkowicie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.