Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Jednakże wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. czy kwa ma właściwości zdrowotne Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film