Lokalna kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Jest to jak najbardziej korzystne określenie, bo można się w niej doszukać wielu rodzajów poszczególnych dań i posiłków. To naturalnie dzięki temu zawsze wolno wybrać coś innego i różniącego się choćby szablonowymi dodatkami od dań fundamentalnych. Kuchnia polska ze swych potraw jest znana także na całym świecie. Niesłychanie wielu recenzentów chwali sobie jej potrawy. Co poniektóre z nich są specyficzne naturalnie dla kraju. Do takich potraw, z jakich zwłaszcza słynie ojczyzna wolno zaliczyć kotleta schabowego oraz pierogi przeróżnego typu. Ludzie z innych krajów, którzy odwiedzają Polskę niezmiernie wielokrotnie pragną spróbować tych znanych w świecie specjałów, pragną jednakże akompaniować przy ich przygotowywaniu. restauracja przy Rynku Kraków Także zagraniczni kucharze po fachu nieraz chcą zajmować się gotowaniem tylko oraz jedynie krajowych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się lojalnie odtworzyć ten reprezentatywny smak, jaki mieści się w tych potrawach. Pod żadnym pozorem nie oznacza to jednakże, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. Niejednokrotnie po prostu bywa tak, że aby zdołać poprawnie gotować polskie dania należy urodzić się Polakiem, lub też długo przebywać w tym państwie, bo nie wszystkich rzeczy wolno kupić oraz wyuczyć się z książki. W kuchni polskiej jest wiele reprezentatywnych potraw. Bardzo w szeregu przypadków są one legendarne na całym globie. Kluczowymi takimi posiłkami, jakie są uniwersalnie legendarne jako wyroby Polaków są pierogi i schaboszczak. Niemniej jednak nienależny zapominać o innych rodzajach potraw, jakimi są na przykład zupy. Także są one znane, ale niestety już w mniejszym stopniu od wyżej wymienionych potraw.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni